Om inhoud als favoriet op te slaan, log je in of maak je nu je account aan.

Sign up Log in
Oncologische Thuiszorg

In het klassieke zorgmodel komen patiënten met kanker naar het dagziekenhuis voor hun behandeling. Echter evolueert dit zorgmodel naar de mogelijkheid tot zorgen bij de patiënt thuis. Oncologische thuiszorg is een breed begrip. Het kan gaan over:

  •  Oncologisch thuisonderzoek van de patiënt waarbij de noodzakelijke symptoombevraging en bloedafname gebeurt bij de patiënt thuis. Hierdoor kunnen de nodige voorbereidingen voor het consult in het ziekenhuis getroffen worden waardoor wachttijden verminderen of onnodige dagziekenhuisbezoeken vermeden worden.
  •  Bij oncologische thuistoediening krijgt de patiënt zijn antitumorale therapie niet langer in het dagziekenhuis maar thuis.

Tussen 2019 en 2021 organiseerde de federale overheid een driejarig proefproject voor thuishospitalisatie. De overheid deed een oproep naar projecten van transmurale zorg, waarbinnen een aantal projecten voor de thuistoediening van antitumorale therapieën werden gerealiseerd. Daarnaast zijn er een aantal ziekenhuizen die op eigen initiatief al eerder oncologische thuiszorg uitbouwden. Zij bieden deze vorm van oncologische zorg al sinds enkele jaren aan. Op dit moment werkt de federale overheid aan een kader voor de thuistoediening waarin zowel de financiering, als de verantwoordelijkheden en de toegestane medicatie beschreven zal staan. Indien er meer informatie beschikbaar is, zal u deze hier ook kunnen vinden

Sinds 1 juli 2023 is een nieuw wettelijk en financieel kader van kracht is dat de mogelijkheid biedt om oncologie- en antibioticatherapieën thuis toe te dienen. Het kader, inclusief een vergoeding voor de betrokken actoren, werd ontwikkeld en goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid en het RIZIV. Het is van toepassing op medicatie (IM, IV en SC) waarbij kwaliteits- en veiligheidscriteria kunnen blijven worden toegepast.

Referenties: 

De verplaatsing van oncologische zorg naar de patiënten thuis is een hele uitdaging en roept veel vragen op. Vier Belgische ziekenhuizen, die nu thuiszorg organiseren of hebben georganiseerd gedurende het pilootproject, delen hier hun ervaringen en inzichten, alsook de hindernissen die overwonnen moeten worden en de succesfactoren om kankerpatiënten op een kwaliteitsvolle en veilige manier thuis te behandelen.

Wenst u in contact te komen met 1 van de ziekenhuizen, aarzel zeker niet ons team te contacteren.

De dienst hematologie en oncologie van het Centre Hospitalier Régional (CHR) in Verviers is een pionier op het gebied van thuistoediening.
De borstoncologen van UZ Leuven beslisten om in het kader van het pilootproject één subcutaan geneesmiddel buiten het ziekenhuis toe te dienen door een thuisverpleegkundige of huisarts.
Grand Hôpital de Charleroi (GHDC) dient sinds 2016 orale, subcutane en korte intraveneuze antitumorale therapieën toe buiten de muren van het ziekenhuis.
AZ Groeninge implementeert sinds 2016 twee verschillende zorgpaden voor thuiszorg.
Uit de gesprekken met de vier oncologische teams die nu al thuiszorg aanbieden of aanboden, kwamen een aantal belangrijke aandachtspunten naar voren.
The Christie hospital (UK) is een pionier op het vlak van thuishospitalisatie met al meer dan 8 jaar ervaring in het behandelen van oncologische patiënten in een transmurale setting.
Op 24/10/2022 was er een rapportage over thuishospitalisatie op KanaalZ. Hierbij kan u de link vinden.
Van succesvolle pilots naar het nieuwe normaal. Sinds eind 2018 werken Roche en Vintura samen met drie partnerziekenhuizen aan een basisconcept voor (oncologische) thuistoedieningen waarbij de zorgverleners en de patiënt leidend zijn.
Meer weten ivm "Care Coalition" Zie het rapport Zie de video
Uw contactpersoon:
anouk.serck@roche.com
+32 2 525 82 99 - brussels.medinfo@roche.com
Stuur een bericht
Klik op “Doorgaan” om verder te surfen naar een site buiten Roche.